Luikse vs. Brusselse wafels: de verschillenIedereen kent ze, elk heeft zijn voorkeur en één ding is zeker: ze zijn om van te smullen. We hebben het natuurlijk over de Brusselse en de Luikse wafel. Overheerlijke baksels waarvoor ons land wereldwijd bekend staat. Internationaal wordt er vol lof gesproken over de ‘Belgische wafels’, maar er zijn wel wat verschillen tussen beide. Ken jij ze allemaal? 


  1. Het beslag

Het verschil tussen de twee soorten wafels begint al in de mengkom. Een Brusselse wafel wordt gemaakt van eieren, boter, melk, gist en bloem. Ja, je leest het goed: er komt géén suiker aan te pas. Het eiwit wordt vervolgens goed opgeklopt om zo de bekende luchtige textuur te bekomen. Voor Luikse wafels wordt er meer gist gebruikt en heel wat parelsuiker toegevoegd. Het mengsel is daardoor veel dikker, vaster en eigenlijk eerder een deeg. Dat maakt de uiteindelijke wafel ook zwaarder.
  1. De vorm

Welke wafel je voorgeschoteld krijgt, kun je herkennen aan de vorm. Een Luikse wafel is duidelijk ovaalvormig met kleine vakjes, terwijl De Brusselse wafel rechthoekig en ook groter is. Een Brusselse wafel heeft grotere vakjes en typerende strakke randen, de Luikse wafel is iets minder afgemeten. 

  1. De smaak

Wanneer je je tanden zet in een Luikse wafel, merk je meteen dat ze vrij zoet is. Dat komt door de suikerkristallen die erin verwerkt zitten. Tijdens het bakken karamelliseren de suikerstukjes aan de buitenkant, terwijl ze binnenin gewoon heel blijven. Een ware droom voor elke zoetekauw. Geen wonder dat deze lekkernij in de volksmond ook wel suikerwafel wordt genoemd. Een Brusselse wafel is van nature minder zoet, knapperig vanbuiten en heerlijk smeuïg vanbinnen. Ze is ook heerlijk licht en luchtig. Je zou voor minder een wafelenbak houden à la stripheld Nero. 
  1. Toppings

Zoals je ondertussen al weet, zijn Luikse wafels van zichzelf al heel zoet. Daarom worden ze meestal gewoon uit het vuistje gegeten, puur natuur. Een Brusselse wafel wordt traditioneel bestrooid met poedersuiker of opgevuld met verse opgeklopte slagroom. Maar daar houdt het zeker niet op. We hebben nog tal van andere verrukkelijke toppings om je wafel extra lekker te maken. Denk maar aan gesmolten chocolade, overheerlijke Nutella of speculoos crumble. Om je vingers bij af te likken en te verkrijgen in je favoriete FSTVL-ijssalon. 😉
Goesting gekregen?

Loopt het water je al in de mond? Kan je de geur van versgebakken wafels al ruiken? Doe jezelf een plezier: kom langs in één van onze 4 ijssalons en proef onze ambachtelijke wafels. Niet gewoon opgewarmd, maar kraakvers en gemaakt met échte verse boter. On the go of gewoon gezellig bij ons. Pure verwennerij waar je geen genoeg van kan krijgen, of je nu kiest voor een Brusselse of Luikse wafel. Luikse vs. Brusselse wafels: de verschillen

Bericht delen:

Gerelateerde berichten

Coming soon: de FSTVL webshop

Lees meer

Binnenkort bij FSTVL: suikervrije ijsjes!

Lees meer

Geniet van een heerlijke koffie in onze ijssalons

Lees meer